Etty goes Cycling verslag 2019

Wat een fantastische tocht hebben 52 leerlingen, ouders en docenten van Arkelstein, de Boerhaave, Het Stormink, De Marke en Het Vlier afgelegd. Op donderdag 6 juni vertrokken ze naar Brussel en op zaterdag 8 juni werd om 17.00 uur de groep fietsers na een tocht van bijna 300 kilometer, enthousiast onthaald op Het Vlier.

Het blijken drie intensieve dagen, waarbij de fietstocht start vanaf de Oegandese ambassade in Brussel. De deelnemers zijn opgedeeld in vier groepen, die ieder op eigen tempo fietsen. Het is een hele toer om de stad uit te komen, maar om vijf uur ’s middag is iedereen op de camping in Westerloo, zo’n 50 kilometer ten noorden van Brussel. Terwijl de tenten worden opgezet, wordt de soep warm gemaakt. Sommigen spelen een potje voetbal, anderen leggen een kaartje. En bij toerbeurt wordt er ’s avonds gereden naar de lokale snackbar.

Start bij de Oegandese ambassade in Brussel

De volgende ochtend vroeg is er ontbijt, waarbij alle deelnemers hun eigen lunchpakket smeren. En daar gaat al snel groep 4 op pad. De groepsleden moeten nog wat op elkaar ingespeeld raken. Een valpartijtje, een kapotte fiets, even wachten op elkaar, gemiste afslagen, afzien, voor sommigen even een stukje in de volgauto, en dan weer door. Het hoort er op zo’n lange tocht allemaal bij. Bij aankomst op de camping in Wanroij zijn de fietsers van groep 3 en 4 blij verrast; alle tenten zijn al opgezet door de groepen 1 en 2 die door het snelheidsverschil al eerder waren gearriveerd. Dus is er alle tijd voor een duik in het meer of een partijtje voetbal. ’s Avonds is er een heerlijk pasta buffet verzorgd door het restaurant op de camping.

Zaterdag waait het hard, windkracht 5. Gelukkig voor de teams hebben ze de wind grotendeels in de rug. Toch is het afzien, met steile klimmetjes op de Zevenheuvelenweg en de Posbank en momenten van regen, wind en koude. Gelukkig breekt regelmatig het zonnetje door en moedigen de teams elkaar onderweg aan. Enthousiaste ouders gebruiken het Pinksterweekend om met de caravan de route te volgen.

De groep van 52 fietsers legt het laatste deel van de tocht gezamenlijk af. Een enorm lint fietst Deventer in en wordt onthaald op Het Vlier. En dan wordt het sponsorbedrag bekend gemaakt: 10.200,15 euro !!! Wat een enorm bedrag!

Hiermee wordt de komende drie jaar het onderwijs op de Kasozischool in Oeganda versterkt. Voor elke twee leerlingen van de school worden schoolboeken verstrekt in verschillende schoolvakken. De stichting Knowledge for Children zal de docenten training geven in het lesgeven met de boeken.

Dankzij de nieuwe boekenkasten, die gemaakt zijn tijdens het bezoek van de ambassadeurs van Etty goes Uganda in februari 2019, kunnen ze goed bewaard worden. Daarnaast krijgt het management van de school training in basis leiderschapsvaardigheden en projectmanagement, zodat zij uiteindelijk in staat zijn om de school zelfredzaam te maken. Het is een samenwerkingsproject tussen de lokale gemeenschap, het Etty Hillesum Lyceum en de stichting Knowledge for Children. De ouders van de leerlingen van de Kasozischool en het Etty Hillesum Lyceum dragen naar draagkracht bij en Knowledge for Children voert het programma uit.

Groepsfoto bij het IJsselhotel in Deventer

Dank gaat uit naar de initiatiefnemer van de actie, Peter van Leuteren. Met zijn enthousiasme kreeg hij vele leerlingen, ouders en collega’s mee om de actie tot een succes te maken. Het was veel werk, maar het resultaat mag er zijn. Een prachtige ervaring, waarbij het mooi is om te zien hoe leerlingen, ouders en collega’s van alle locaties plezier met elkaar maken en samenwerken aan een gemeenschappelijk doel.

Klik hier voor een samenvatting van de fietstocht.