Welkom

Arkelstein is de praktijkschool van het Etty Hillesum Lyceum. Op Arkelstein zitten leerlingen van twaalf tot achttien jaar die vooral veel praktische dingen kunnen leren. Wat wij willen is onze leerlingen zoveel leren dat zij zelfstandig kunnen functioneren in de maatschappij. Dat wil zeggen dat we in school aandacht hebben voor werken, wonen en vrije tijd.

Werken.
Voor werken moet je heel wat kunnen. Daarom heeft de school veel praktijkruimtes. Voorbeelden daarvan zijn een houtbewerkingslokaal, een metaallokaal, een grote tuin om in te werken en een luxe keuken.

Hoe langer leerlingen op Arkelstein zitten, hoe minder tijd ze in school zijn. De eerste twee jaar wordt wel veel in school gewerkt, maar vanaf het derde jaar wordt er in groepen bij bedrijven en instellingen aan arbeidstraining gedaan. Wie daaraan toe is kan daarna stage lopen bij een van de vele bedrijven waarmee Arkelstein contact heeft. Dat zijn er inmiddels bijna vijhonderd! Het is belangrijk om zoveel bedrijven te kennen, want stage lopen is maatwerk. Het bedrijf en de leerling moeten goed bij elkaar passen.

In de leerjaren vijf en zes wordt de stage steeds verder uitgebreid. Er zijn leerlingen die aan het eind van hun schooltijd nog maar één dag per week lessen op school volgen. De rest van de week leren zij van alles in het bedrijf waar ze stage lopen. Veel Arkelsteiners vinden uiteindelijk een plaats op de arbeidsmarkt. Soms in het stage bedrijf, maar ook op andere plaatsen. Wie van school af is, laten we nog niet helemaal los. De school volgt de leerling nog twee jaar lang om te ondersteunen waar dat nodig is.

Wat je nog meer leert.
Zoals al eerder is opgemerkt, vinden we niet alleen het voorbereiden op werk erg belangrijk. Zelfstandig wonen is net zo noodzakelijk. Je leert daarom op onze school van alles dat nodig is voor het huishouden. Dat houdt in dat jongens en meisjes allemaal leren koken, wassen, strijken en natuurlijk poetsen.
In de lessen vrijetijdsbesteding wordt kennis gemaakt met allerlei activiteiten die later als hobby kunnen worden uitgeoefend. Denk daarbij aan bowlen, zwemmen, darten, muziek maken en nog veel meer.

Dit maakt Arkelstein zo bijzonder.
Het bijzondere van een praktijkschool is dat leerlingen veel leren, zonder dat dit uiteindelijk leidt tot een diploma. Wie van Arkelstein af komt, moet klaar zijn om zelfstandig te kunnen leven. Dat is het doel van ons onderwijs. Gelukkig lukt dat in heel veel gevallen. Arkelstein is de kleinste school van het Etty Hillesum Lyceum. Het is een school waarvoor als motto kan gelden: een kleine school, een fijne school. Dat is wat we willen zijn.