Etty Hillesum

(naar wie onze scholengemeenschap is vernoemd)

Esther (Etty) Hillesum wordt op 15 januari 1914 geboren in Middelburg in een gezin dat bestaat uit haar vader, Joodse moeder, twee broers en Etty zelf.

In 1924 verhuist zij naar Deventer en doet hier eindexamen gymnasium aan het Stedelijk Gymnasium waar haar vader Louis HIllesum rector is. Etty gaat rechten studeren in Amsterdam. In 1939 studeert zij af aan de Universiteit van Amsterdam.

Op 9 maart 1941 begint Etty Hillesum aan haar dagboeken, aangespoord door de psychochiroloog Julius Spier die haar ‘leermeester’ en geliefde wordt.
Etty werkt sinds juli 1942 bij de administratie van de Joodse Raad in Amsterdam. Zij laat zich om haar Joodse landgenoten te kunnen helpen als vrijwilliger aanstellen in kamp Westerbork bij de afdeling ‘Sociale verzorging doortrekkenden’. Tot juni 1943 verblijft en werkt zij regelmatig lange tijd in het kamp, in Amsterdam en soms bij haar ouders in Deventer.

Op 7 september 1943 wordt Etty samen met haar vader, moeder en broer Mischa en 983 anderen naar Auschwitz gedeporteerd. Het Rode Kruis vermoedt dat zij hier op 30 november 1943 omkwam.

                                                                                                                             ---

Etty Hillesum schrijft in haar leven veel brieven en dagboeken. De dagboeken worden in 1981 uitgegeven onder de titel ‘Het verstoorde leven - Dagboek van Etty Hillesum’.

Etty schrijft opmerkelijk openhartig en helder over haar innerlijk leven, zelfonderzoek en wat zij in het kamp met landgenoten meemaakt. Zij verwoordt haar persoonlijk leven en innerlijke ontwikkeling te midden van de turbulentie van de Tweede Wereldoorlog en de absurditeiten van de holocaust.

Haar teksten en inzichten zijn tijdloos, inspirerend, van grote helderheid en getuigen van groot bewustzijn.

                                                                                                                              ---

In al onze scholen zijn zelfgekozen teksten van Etty als naamgeefster van onze scholengemeenschap Etty Hillesum Lyceum verwerkt in onder meer plaquettes, bebording, onderwijsmateriaal en rapportvoorzijden.