donderdag 12 april 2018

Onze student in De Stentor

Onze student in De Stentor

Van huis naar school

Voordat hij op zijn fiets naar school gaat, kroelt Lars de grasparkiet Flip nog even. Foto Rob Voss
Voordat hij op zijn fiets naar school gaat, kroelt Lars de grasparkiet Flip nog even. Foto Rob Voss
De Stentor-verslaggever Ronald Kamps volgt op geheel eigen wijze Joris, Lars, Puck, Sytse en Tessa van zeer nabij tijdens de laatste weken van hun examenjaar. Iedere aflevering staat een van hen centraal. Vandaag : Lars, terwijl hij 's ochtends naar school fietst. ,,Beetje wielrenners pesten."

Examenkandidaat Lars fietst 13 kilometer naar school, heen én terug. Dat doet hij vijf dagen per week, veertig weken per jaar. In zijn vier jaar mavo heeft Lars dus ongeveer 10.400 kilometer weggetrapt. Dat is de afstand Deventer- Bangkok. De Stentor wacht tot Lars' wekker afloopt en fietst dan met hem mee.

Lars slaapt. Zijn zwarte, digitale wekkerradio staat op twee meter hoogte. En Lars lígt op twee meter hoogte, zes vuisten onder het plafond. Doe één coupletje van Ome Willems Deze vuist op deze vuist (...) en zo klim ik naar boven en de bovenkant van je hand zit tegen het stucwerk. Maar nu alsjeblieft nog niet. Lars slaapt.

Dwars door het dichte gordijn komt het eerste ochtendlicht binnen. Het is iets voor zessen. Langzaam verdwijnen de grijze tinten van de Deventer nacht. De kamer begint weer wat kleur te krijgen. Zijn hoogslaper krijgt smoel, het hout van de ladder. Het bureaublad wordt wit. Het haakje waar zijn koptelefoon aan hangt, krijgt iets van zijn felheid terug: oranje. De beide computerschermen blijven echter inkt- en inktzwart. Op twee meter hoogte klinkt Sky Radio.

Lars staat op. Hij is als eerste van het gezin beneden. Wanneer hij het licht aandoet, komt het chagrijn hem tegemoet. Hij maakt het goed door de kooi van de grasparkiet open te doen. Zijn vinger gaat door de blauwe veren. ,,Kom maar. Kom maar, Flip'', zegt hij en het beestje krult zijn beide pootjes om de ringvinger van de baas heen.

De bruine boterhammen worden gesmeerd. Flip ziet het gebeuren. Een glas met een bodempje Karvan Cévitam gevuld. Twee vingers zijn het. Bijna drie. Lars houdt van zoet. Nog een filmpje kijken voor hij weggaat en dan op pad.

De weg kan hij dromen. Eerst de Vijfhoek uit, richting kinderboerderij de Ulebelt. Daar kon je eerst nog een stukje afsnijden. Nu is het hek dicht. Eromheen dus, rechtsaf, linksaf langs het hondenspeelveld. Op het gras staat een loopbrug, er liggen rioolbuizen. Houten palen waar je zigzaggend om heen kunt rennen en banden waar je door heen kunt springen. De baasjes mogen kijken, de honden mogen doen.

Alpe d'Huez

Ook Lars doet, hij fietst verder. De hoge brug die over de N348 ligt, doet -met een beetje fantasie - niet onder voor Alpe d'Huez. En Lars heeft fantasie. Op goede dagen speelt hij met de wielrenners. ,,Beetje pesten'', noemt hij het. Met zijn zware fiets - kratje voorop, schooltas erin - haalt hij wielrenners in. ,,Daar kunnen ze héél slecht tegen', lacht hij.

Lars duikt Schalkhaar in, over de Oerdijk langs De Goede Tweewielers. De kleuren zijn weer volop aanwezig. De elektriciteitskastjes zijn rood geschilderd. Geel zijn de drie letters die erop staan: GAE. Een boerderij met rood-witte luiken. Een oranje brievenbus. En achter de fietsende meute loopt het hoofd van menig bestuurder paars aan. ,,Ze kunnen hier eigenlijk niet inhalen, maar ze doen het toch.''

Hij pakt de Koningin Julianastraat, die als een dronkenmannetje door de wijk slingert. Aan het eind bij de flats links. Daar is winkelcentrum Keizerslanden, waar hij in een tussenuur wel eens een chocoladecroissant haalt.

Lars fietst het schoolplein op van de Marke Noord, langs het blauwe hok van de toezichthouder. Lars zet zijn fiets op slot. Lars is wakker. De toetsweek kan beginnen.

Maak kennis met onze eindexamenhelden

Columnist Ronald Kamps van de Stentor volgt zestien weken lang vijf examenleerlingen uit de regio. Van zéér nabij, welteverstaan.

Sytse, Joris, Lars, Puck en Tessa. Stentorcolumnist Ronald Kamps zoekt ze de komende maanden op in de regio. Hij gaat naar Hardenberg, rijdt naar Kampen, naar Harderwijk, Zwolle en Deventer om de verschillende verhalen op te tekenen. U ziet als lezer wat de vijf allemaal meemaken.

En met het woord 'allemaal' bedoelen we dus ook letterlijk 'alles'. We zijn erbij als de tanden worden gepoetst. We fietsen mee naar school. Tijdens de laatste les Nederlands krijgen we de laatste tips voor het eindexamen mee. We gaan met ze sporten. Het hele scala.

U zit eerste rang als de diploma's worden uitgereikt. De leerlingen vertellen over hun dromen, hun ambities. De relatie met de ouders wordt aangestipt. Het bijbaantje komt langs.

"Waarom?", vraagt u zich wellicht af. Wel, wij nemen u mee in het dagelijkse - maar niet alledaagse - leven van een examenkandidaat. En we maken het persoonlijk. U maakt kennis met vijf jongeren met een verhaal.

En hieronder staande ze, ten voeten uit.

Korfbal, piano en schepijs

Joris Jansen (17), havo, Kampen

Kampen is de thuishaven van Joris. Al vijf jaar zit hij daar op het Ichthus College. Zitten is iets wat Joris sowieso veel doet. Hij zit op school, zit op korfbal en achter de piano kunt u hem ook vaak aantreffen. Zittend. Ga er maar aanstaan. De vrije uurtjes die hij nog heeft, besteedt hij aan het scheppen van ijs. Een heerlijk bijbaantje waar hij, het is oneerlijk verdeeld in de wereld, ook nog voor betaald krijgt. Na de zomer wil Joris naar de pabo in Zwolle. Want één ding weet Joris zeker: zitten blijven in havo 5, dat is geen optie.

Dromen van ambulance

Puck Noever (15), vmbo-tl, Zwolle

Puck heeft een HH, dat is -voor wie het niet weet- een horecahart. Hart voor de zaak, hart voor haar gasten, hard voor zichzelf. Bij De Molen, haar bijbaantje in Hattem, gaat het trapje op, trapje af. Drankje hier, drankje daar. Op haar Zwolse school, het Thomas a Kempis College, helpt ze mee in de kantine. Puck is zo iemand die je er goed bij kan hebben. Lach om de mond, gezellig praatje paraat en handen die altijd uit de mouwen steken. Haar droom is om ooit op een ambulance te zitten. Ja, Puck is iemand met een groot hart.

Blij met twee rechterhanden

Lars Albregts (16), mavo, Deventer

De wereld zit vol met mensen met linkerhanden. Geef ze, bij wijze van spreken, een hamer en ze schroeven op onorthodoxe wijze, vol overtuiging een schroef in het hout. Nee, dan Lars. Op het gebied van ICT hoef je hem niets te leren. Op zijn 13e zette hij zijn eigen pc in elkaar. De ingrediënten hiervoor: filmpjes kijken op internet en gewoon dóén. Ook op zijn school, De Marke Noord in Deventer, wist men al snel bij wie ze moesten zijn als de livestream van het Glazen Huis het niet meer deed. Het toverwoord, de toverzin luidde dan: "Jongens, wáár is Lars?"

Aan het werk bij oom en tante

Tessa van Deenen (16), vmbo-kader, Harderwijk

U bent nét te laat om een verjaardagskaart naar Tessa te sturen. Afgelopen maandag, tussen de paaseitjes door, is ze zestien geworden. Op school staat Tessa er goed voor. Een 7,0 voor Nederlands. En Engels, wiskunde en biologie doen daar niet voor onder. Allemaal een 7,0. Tessa wil niet te vroeg juichen - dat heeft ze maandag al gedaan - maar dat kaderdiploma is zo goed als zeker binnen. Vlag uit. Dikke kus van pa en ma. Handjes geven aan de docenten van het Morgen College in Harderwijk en verder. Voor haar zomervakantie heeft ze mooie plannen: werken bij B&B, het bootverhuurbedrijf van oom en tante.

Vliegend naar rechtenstudie

Sytse Sybesma (18), vwo, Hardenberg

Sytse is de oudste van het stel, 18 lentes oud. Zes jaar lang heeft hij aan zijn toekomst kunnen denken op het Vechtdal College in Hardenberg. Eigenlijk was hij er snel uit. Super-, super-, supersnel. De luchtvaart. Sytse ziet zichzelf al vliegen. Boeing onder de kont, handen aan de stuurknuppel en de zin 'this is your captain speaking' in zijn hoofd. Die plannen staan voorlopig even in de koelkast. Het gaat een rechtenstudie worden in Leiden. Leiden, vlakbij het politieke Haagse hart. Want politiek en Sytse dat lijkt ook 'n gelukkige match. Tja, aan ambities ontbreekt het deze 18-jarige zeker niet.

(uit De Stentor van 6 april)