dinsdag 25 juni 2019

Landelijke essaywedstrijd Radboud Pre-University College of Society, Faculteit Letteren: de finale

Voor het eerst deed Het Vlier mee aan deze landelijke essaywedstrijd voor leerlingen uit V5. Dit jaar dongen dertig scholen met bijna 500 ingezonden essays mee naar een plek in de finale; de tien beste essays werden beoordeeld door een jury met o.a. de hoogleraren Marc van Oostendorp en Peter Arno Coppen, de laatste bekend als de Taalprof.

Vier leerlingen uit 5V deden mee namens onze school en zwoegden begin april drie klokuren lang op hun tekst over het onderwerp ‘ik (word) beïnvloed’.

Na een uitvoerige selectieronde wordt op 3 juni bekend gemaakt dat Lisa Wiggers uit 5Va tot de tien finalisten behoort. Lisa mag samen met haar ouders en docent, mevr. Oostenbrink,  op vrijdag 14 juni naar Nijmegen waar de drie winnaars bekend worden gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst.

De ambiance straalt uit dat er een bijzondere prestatie is geleverd: in de hal van kasteel Heyendaal, worden de finalisten en hun gasten ontvangen met koffie/thee en sandwiches, waarna de ceremonie plaatsvindt in een mooie zaal. Daar wordt een feestelijke high tea geserveerd, compleet met ‘bubbels’ en zijn er toespraken van de juryleden. Marc van Oostendorp verwerkt in zijn toespraak de mooiste zinnen uit de tien essays en noemt en roemt daarbij de leerling van wie deze zin afkomstig is. Zo worden alle tien leerlingen even in het zonnetje gezet, waarna Peter Arno Coppen in een geestige toespraak vol vertragende elementen de uiteindelijke drie winnaars bekend maakt. Daar zit Lisa helaas niet bij: niet iedereen kan winnen…

Op de website van het pre-universitycollege van de Radbouduniversiteit staan een uitvoerig verslag en een fotoreportage.

De deelnemers en hun docenten krijgen een boekje mee, waarin de tien essays opgenomen zijn. In de mediatheek van Het Vlier ligt een exemplaar voor wie het leuk vindt.

Een verrassend leuke ervaring, deze wedstrijd met bijbehorende prijsuitreiking. Volgend jaar een nieuwe talentvolle lichting V5 en nieuwe kansen!