Vmbo eindexamen – kies ‘vakken’ uit 7 boeiende beroepswerelden

M.i.v. volgend schooljaar (2017/18) doen vmbo leerlingen op De Keurkamp en Het Slatink  eindexamen in een vakkenpakket dat zij samenstellen uit een aantal verplichte en een aantal keuzevakken uit 7 beroepswerelden.

Die 7 beroepswerelden zijn:

• Zorg en welzijn
  • Horeca, bakkerij en recreatie
  • Economie en ondernemen
  • Mobiliteit en transport
  • Produceren, installeren en energie
  • Bouwen, wonen en interieur
  • Dienstverlening en producten

Verplicht voor iedereen zijn; Nederlands, Engels, Maatschappijleer, Gym en een Kunstvak.

Je keuzevakken zijn afhankelijk van:

• Niveau (basis, kader of mavo)
  • De door jou gekozen beroepswereld

Hierover lees je meer in OBW-lessen (Oriëntatie Beroeps Wereld lessen).

OBW-lessen
Dit schooljaar (2016/17) zijn we in de onderbouw vmbo (klas 1 en 2) met OBW- lessen gestart.  Op elke school waar je vmbo basis, kader of mavo kunt doen; Het Slatink, Het Stormink en De Keurkamp.
Je hoort in OBW-lessen veel, maar doet vooral van alles. Je doet ervaring op in uitdagende praktijklokalen en lessen waarin je dingen kunt uitproberen, maken, doen en oefenen. Denk aan het Techniekplein of het schoolrestaurant. In 2, 3 en 4 vmbo ga ja bovendien op bedrijfsbezoek en stage lopen. Zo kom je er steeds meer achter wat bij jou past.

Hoe kiezen? Ervaar en laat je helpen

Hou jij van sport en bewegen, of juist van muziek, techniek of tekenen? Ook daar is ruimte voor. Je kunt een speciaal examenpakket kiezen ‘in die sfeer’ in overleg met je mentor of de decaan. Laat je helpen, vraag wat voor vakkenpakket voor jou mogelijk is. Kort gezegd komt het hierop neer: Jij maakt binnen de zeven vmbo beroepswerelden een mix van vakken die het best bij jou past én waar je goed in bent. Dat is doel en uitgangspunt. Je bouwt zelfvertrouwen op en leert kiezen voor wat je echt wilt. Dit geeft je grote kans van slagen straks bij je eindexamen in 4 vmbo.

Bovendien leg je een goede basis voor vmbo vervolgonderwijs (havo, mbo) of werk in Deventer of daarbuiten.

In het schooljaar 2017/18 doen leerlingen op De Keurkamp en Het Slatink voor het eerst vmbo eindexamen (basis, kader en mavo) met een vakkenpakketkeuze uit de 7 beroepswerelden. Pak die kans!